Foodtech - använda teknik i livsmedelsbranschenTrendspaningar inom mat, produktion och hållbarhet inför 2018 måste i första delen av denna artikelserie stavas foodtech och agtech: Internet och Things, Blockchain, vertikal odling och AR erbjuder produktionsled effektivare och mer hållbara system, och vi konsumenter får en hälsosammare, enklare och ibland till och med roligare vardag. Här är några av mina insikter. Vad är dina?

Allt ska trendspanas så här års, och så även vad som händer inom mat, produktion och hållbarhet. Jag har valt att dela upp min trendspaning i fyra kategorier: Tech, Business, Produktutveckling och Beteende. Här kommer första kategorin, agtech och foodtech.

Trendspaningar inom agtech och foodtech inför 2018 levereras denna gång med ett kärleksfullt öga på inte minst Internet of Things när det är som bäst – kylskåpet som kommunicerar direkt med matbutiken och skickar beställning på det som håller på att ta slut. Eller vad sägs om det här med vertikal odling – sitter vi alla i en futuristisk skyskrapa och odlar vår egen sallad framgent? Och kommer blockchain göra att märken som Fairtrade och Krav (som jag älskar!) blir överflödiga? Och för dig som vill följa vad som händer inom det området rekommenderar jag varmt Agfo:s webbsida och nyhetsbrev.

foodtech och agtech

 

 1. Internet of Things.

  Jag ser fram emot dagen när jag bara behöver bekräfta en order till matbutiken som mitt eget kök har knåpat ihop. Med hjälp av redigt med data och en handfull smarta algoritmer, så vet köket självt när mjölken håller på att ta slut, om havregrynen räcker till veckans nya omgång av müsli som jag alltid gör på måndagar, och om lagret av bönor, mjöl och nötter räcker till nästa vecka. Självsagt synkas veckans recept med samma inköpslista, utifrån vilka ingredienser det inte finns tillräckligt av hemma.

  Men självklart är IoT applicerbart på varenda del i livsmedelskedjan. Här kan grödor och djur plötsligt kommunicera med bonden om hur de mår och vad de behöver. Och i slutänden gynnas vi som konsumenter av att få äta godare och hälsosammare mat.

  Forbes listade 25 startups inom agtech, där IoT/extensiv databehandling är den gemensamma nämnaren. Ett tips för dig som investerar, kanske? Om du fortfarande tvivlar på att IoT är här för att stanna, har Verizon – ett av världens största bolag – gjort IoT till en av sina affärsidéer. Deras film If graces could talk (se nedan) förklarar vad de arbetar med här.

 2. Blockchain för ökad transparens.

  Vi kan märka produkter med allsköns symboler och hoppas att konsumenterna förstår vad de betyder. Men det är uppenbart att inte särskilt många märkningar slår igenom. Hur många konsumenter vet vad Rainforest alliance, UTZ eller ens Fairtrade står för, bara för att nämna några som vi lite till mans BORDE ha koll på?

  Blockchain kan bli en del av lösningen av den här foodtech/agtech-frågan. Med hjälp av denna decentraliserande förtroendebaserade teknik kan vi som konsumenter följa processen från början till slut – vem som har odlat grödan och vad vederbörande fått betalt för den, var den har odlats, miljö- och klimatpåverkan som odling och framställning har bidragit med, vem eller vilka som förpackat, transporterat och sålt varan… Utmaningen för alla utvecklare blir sedan att gamifiera datan så att den blir lättillgänglig och lättbegriplig för respektive målgrupp. På Seeds&Chips kan du läsa mer om blockchain eller så lyssnar du på exempelvis HBR IdeaCast och avsnitt 581: Blockchain — What You Need to Know.

 3. Vertikal odling.

  Majoriteten av alla våra grödor kommer alltid att odlas på traditionella fält på landsbygden (är min anspråkslösa förutsägelse), men vertikal odling ger ytterligare en dimension till maten. Förutom att vi tack vare vertikal teknik enkelt kan odla grödor nära, så kanske de futuristiska skyskraporna med sina prunkande odlingslådor också kan bidra med välbefinnande hos stressade storstadsbor som annars får leta efter grönska i sin vardag. Det svenska företaget Plantagon får anses vara fanbärarna i Sverige. Ny Teknik har också uppmärksammat start-up:en Grönska, och för den som vill göra sin egen vertikalodling på kontoret (eller varför inte på balkongen) hittar mycket inspiration och spännande utrustning här hos Venso EcoSolution. Självklart är IKEA med på tåget, denna gång inom ramen för deras innovationslabb, Space10.

 4. Augmented reality, AR.

  Applikationen på AR inom livsmedelsbranschen måste vara outtömlig, men en humoristisk variant är Le Petit Chefs underhållning för retauranggästerna i väntan på dessert. Jag föreställer mig hur AR blir skolans bästa vän för att engagera skolbarn i allsköns ämnen. Tänk när vi kan följa hur det ser ut när molekylerna reagerar med varandra i e-kolven, och hur mattetalen plötsligt blir levande och så mycket mer lättbegripliga. Men även hur livsmedelsproducenter snabbt ska lära sig nya metoder för säkerhet och hållbarhet.

  Saknade du något i den här spaningen på foodtech och agtech? Tipsa mig gärna! Du når mig på anki@ankisundin.se. Och lämna gärna en kommentar här i bloggen om du vill.