Text: Emanuel Widmark, NGruppen

Ett glas rött vin om dagen är bra, säger många som vill försvara sitt vardagsdrickande. Finns det verkligen någon substans i detta? Det är alltid en risk att prata om de positiva effekterna av alkohol eftersom detta kan misstolkas, men just rött vin innehåller resveratrol. Det är en antioxidant som både forskare och tillskottstillverkare har ögonen på just nu. Den kan inverka på livslängden, skydda mot hjärt-kärlsjukdomar och har positiva effekter på cancerceller.

I det här inlägget förklarar Emanuel Widmark vad resveratrol är. I hans nästa inlägg kommer du sedan att kunna läsa om resveratrols inverkan på livslängd, cancer, testosteron och östrogen samt hjärt-kärlsystemet och inflammationer.

Antioxidanter växternas eget skydd

Växter och frukter utsätts ständigt från hot i deras miljö precis som vi människor. Olika former av yttre stress som mögel, bakterier och andra infektioner skulle normalt ta död på växterna om dom inte hade ett inbyggt försvar. Resveratrol är ett av många ämnen som bildas i vissa växter som ett försvar mot dessa typer av stress (1).

Resveratrol naturligt antibiotika

Resveratrol tillhör familjen fytoalexiner, som är växternas naturliga antibiotika. Forskningen har också visat att den även har många positiva effekter hos människor.

Här är några positiva effekter som resveratrol kan ha hos människor:

  • Förlänger livslängden
  • Förhindrar uppkomst och progression av cancer
  • Ökar prestationsförmågan på hormonell nivå
  • Antioxidativa effekter
  • Antibakteriella effekter
  • Antivirala effekter (motverkar virus)
  • Antiinflammatoriska effekter
  • Skyddande effekter på hjärta och kärl
  • Skyddande effekter på nervceller

(1-6)

Här finns resveratrol

Resveratrol har bara påträffats i ett fåtal växter och bär hittills. Dessa inkluderar:

Vindruvor (i skalet och kärnorna), tranbär, blåbär (både Vaccinium corymbosum och Vaccinium myrtillus men troligen även andra sorter i Vaccinium-släktet) och mullbär. Resveratrol har även påträffats i växterna parkslide, julrosor (Helleborus) och i små mängder i jordnötter (2).

De högsta halterna har påträffats i moget rött vin, varför även mycket forskning gjort på detta under de senaste åren. Hinner bären övermogna och utsättas för stress så bildas mer av resveratrol som försvar mot detta. Därför innehåller rött vin mer resveratrol än till exempel ursprungsprodukten vindruvor.

Referenser:

1, Krishna P.L. Bhat, Jerome W. Kosmeder, John M. Pezzuto. Biological Effects of Resveratrol. Antioxidants & Redox Signaling. December 1, 2001, 3(6): 1041-1064.

2, B. J. Ector , J. B. Magee , C. P. Hegwood , and M. J. Coign. Resveratrol Concentration in Muscadine Berries, Juice, Pomace, Purees, Seeds, and Wines. Am. J. Enolology. Viticulture. 47:1:57-62 (1996)

3, Borra MT, Smith BC, Denu JM. Mechanism of human SIRT1 activation by resveratrol. Journal of Biological Chemistry. 2005 Apr 29;280(17):17187-95.

4, Delmas D, Lançon A, Colin D, Jannin B, Latruffe N. Resveratrol as a chemopreventive agent: a promising molecule for fighting cancer. Current drug targets, 2006 Apr;7(4):423-42.

5, Bowers JL, Tyulmenkov VV, Jernigan SC, Klinge CM. Resveratrol acts as a mixed agonist/antagonist for estrogen receptors alpha and beta. Endocrinology, 2000 Oct;141(10):3657-67.

6, Juan ME, González-Pons E, Munuera T, Ballester J, Rodríguez-Gil JE, Planas JM. trans-Resveratrol, a natural antioxidant from grapes, increases sperm output in healthy rats. The Journal of Nutrition, 2005 Apr;135(4):757-60.