MatoMarg_ANKI3B-litenScandinavian Organics bidrar till minskat matsvinn genom att förädla tidigare outnyttjat kött och ratade grönsaker till livsmedel. Scandinavian Organics är ett svenskt företag vars affärsidé är att minska matsvinnet. De köper in ekologiska värphöns, oxben och skrov billigt och omvandlar det till bland annat köttbullar, pannbiff och buljong. Även ekologiska och kravmärkta grönsaker som ratats för att de inte uppfyller utseendestandard. I det här avsnittet intervjuar jag Nils Wetterlind, VD för företaget.

Minskat matsvinn

Nils uppger att 30-40% av all potatis och 25-30% av alla morötter och lök i Sverige slängs. Det betyder att det finns gott om råvaror även på den vegetariska sidan att göra god mat av.

 

Slow food. Fast.

Att koka en höna tar tre timmar, och Nils säger att vi inte kommer att återgå till att tillaga höns från grunden som vi gjorde tidigare när vi har tillgång till broilerkyckling, som är klar på en kvart. Därför gör Scandinavian Organics det åt oss istället. Därför är deras slogan Slow food. Fast.

Företaget samarbetar med Ulrika Brydling, kock och ses i Vardagspuls.

Hon lagar mat i Vardagspuls och använde nyligen Scandinavian Organics svenska, ekologiska hönsfärs för att göra lasagne – gott, billigt, svenskt, ekologisk och hållbart.

“I vårt fall finns inga förlorare”

-I vårt konsumtionssamhälle har vi outsourcat förlorarna, säger Nils. De finns någon annanstans än i Sverige – bananplockaren i Sydamerika, kaffeplockaren i Etiopen, miljön i Indonesien…

“Men vi tillverkar svensk ekologisk mat till ett mycket bra pris och som har en hållbarhetsstory bakom sig. Det vi gör gynnar inte bara vara konsumenter. Det vi gör gynnar också svenskt jordbruk och svenska bönder. I vårt fall finns inga förlorare.”

säger Nils.

Här finns Scandinavian Organics

Scandinavian Organics finns på ICA Maxi, Coop och Willys. Förra veckan hade de en rikstäckande kampanj på köttbullar som gav ett mycket gott genomslag.

Drickbuljong – snart i en Pressbyrå och 7Eleven nära dig

Nyheter från Scandinavian Organics är Buyo, buljongdryck som man kommer att kunna köpa på 7Eleven och Pressbyrån inom några veckor. Buyo lanseras i England, Danmark och Sverige.

Buljongerna är

Oxfond med lingonsaft och timjan (”Det låter vansinnigt, men det är grymt gott”, försäkrar Nils.)

Kycklingfond med ingefära och chili

Grönsaksbuljong med rödbetssaft

 

 

Följ Scandinavian Organics på Facebook

Läs mer om Scandinavian Organics på http://www.scanorganics.com

Se deras film på https://www.youtube.com/watch?v=oeZwraPufV8