MatoMarg_ANKI3B-litenDen här veckan handlar det om räkpopcorn, hur man enkelt gör mejeriindustrin mer miljövänligt och hur en kopp kaffe kan förändra liv.

Räkpopcorn som CSV– hur låter det?

I ett försök att minska matsvinnet och göra ett tilltalande snack samtidigt har en iransk forskargrupp undersökt om man skulle kunna göra något gott av kiddi-räkan. Det är en hittills outnyttjad resurs som inte är så populär på marknaden på grund av att den är så liten. Den är däremot fortfarande näringsrik. Forskarna här har testat att torka räkorna med skal och sedan pulvrisera dem, för att sedan tillsätta dem i den smet som sedan blir till snacks. Om den här produkten kan bidra till att minska matsvinnet och öka intäkterna till den lokala fiskerinäringen är det så klart positivt.

Miljövänligt mejeri som CSV – enkla frågor om tryck och hastighet

När man går från en mjölkprodukt till en annan kan nämligen behovet av tryck för att homogenisera fettet i produkten ändras. Nicole Uvenbeck, som är Line Production Manager på Tetra Pak, insåg att det här kunde vara ett problem när hon förstod att en kund hade bytt produktion från filmjölk till mjölk utan att ta hänsyn till hur det påverkade apparaturen. Genom att optimera trycket sparade mejeriet 19 500 pund per år i elkostnader, en minskning med 26%. Inte minst med de utmaningar som mejeriindustrin har idag med pressade mjölkpriser och annat är en sådan besparing så klart mycket välkommen. Här har vi CSV i ett nötskal – en miljöinsats samtidigt som man gör en ansenlig besparing.

Tetra Pak var involverad i en liknande insats som resulterade i en minskning av elförbrukningen med 10% genom att minska hastigheten i separatorerna under rengöringsprocessen, utan att för den skull försämra rengöringen. Tetra Pak nämner inte vilken mejeri det handlade om, men uppger att det ska ha varit en av världens största. Och då förstår man att 10% minskning av elförbrukningen betyder mycket både finansiellt och miljömässigt. Och det här blir så klart ett värde för Tetra Pak – att kunna hjälpa sina kunder med den här typen av insatser är så klart en viktig del av deras produktportfölj.

Bra kaffe som CSV: en lönsam och socialt och miljömässig bra affär

En kopp kaffe till fikat tar vi för givet. Men hur många av oss funderar över vilka värden och intressenter som är involverade i vår fikastund? Nespresso är en del av nestle, ett bolag som är ett av dem som går i bräschen för csv sedan flera år. Genom att hjälpa kaffeodlare att effektivisera odlingen, spara mera pengar och arbeta mot barnarbete får nestle på köpet högre kvalitet på sitt kaffe och du får din kopp till fikat. På fairtrades hemsida kan man läsa att Nespressos hållbarhetsprogram omfattar fler än 56 000 kaffeodlare och 80 procent av Nespressos totala kaffevolym. Tack vare sitt hållbarhetsprogram som även påverkar den enskilda kaffeodlarens inkomst tjänar kaffeodlare som ingår i deras AAA-program mer betalt för sitt kaffe. Det beror på att de har ökat produktiviteten samtidigt som de har fått hjälp med att hantera vatten, jord, biologisk mångfald och gödsling.

Nespresso rapporterar inga separata finansiella resultat, men Nestlé rapporterar en försäljning som motsvarar 91,6 miljarder schweiziska franc, eller 791 miljarder svenska kronor.

Det kan vara värt att tänka på nästa gång det är dags för en fika. Kaffe kan vara en bra affär, för både dig som får gott kaffe, för kaffeodlaren som får bättre villkor och självklart för bolaget som köper in och förädlar råvaran. Win win – eller CSV.

Värd:
Anki Sundin, anki@ankisundin.se
Jingel av: LofiLeif