Jill och Lautaro skål 150629Vi pratar kolloidalt silver, utför ett (nästan) vetenskapligt experiment med påståendet ”Lautaro kan skilja mellan socker och sötningsmedel i läsk” och Anki anklagar Lautaro Ariño för forskningsfusk. Anki och Jill blir också oense.

I det här avsnittet av Mat och Marginaler förklarar vi skillnaden mellan singel- och dubbelblindat test genom att genomföra en egen liten studie, där Lautaro och Jill ska skilja mellan olika sorters läsk med Anki som testledare. Vem tror du vinner?

Vi pratar även om kolloidalt silver, ett ämne som numera inte får säljas som kosttillskott utan som ”vattenreningsprodukt”. Lautaro ställer också korta frågor till oss, och vår utmaning är att svara. Kort. Vi svarar bland annat på:

Kan man definiera nyttig som gör nytta?

Är nyttiga ämnen nyttiga även när vi har tillräckligt av dem?

Hur mycket ska man träna för att man ska behöva proteinpulver?

Kan vissa vitaminer och mineraler boosta kroppen och immunförsvaret?

Vi nämner och rekommenderar Fysiopodden: http://fysiopodden.se

Länk till Läkemedelsverkets skrivelse om kolloidalt silver

Veckans Dra åt hel*ete

Sockeralternativ som påstås vara ”nyttigare”. De små mängder näringsämnen som finns i t.ex. agavesocker och liknande påverkar inte hälsan positivt.

Veckans CSV

EnviroFlight. Produktion av insekter som djurfoder som en del av lösningen på avfallsproblemen. Vi diskuterar aptitligheten att äta kött från djur som fötts upp på insekter.

Mer om EnviroFlights hållbara djurfoder.

Värdar

Anki Sundin, nutritionist/näringsfysiolog (M.Sc. Nutrition), SSE MBA (anki@ankisundin.se)
Jill Holmström, leg dietist, personlig tränare (jill@maxdinforbranning.se)

Jingel av LoFiLeif