MatoMarginaler_NY_WhiteJag och Jill Holmström svarar på lyssnarfrågor och avhandlar bland annat:

  • Proteindenaturering – förstörs aminosyraprofilen när vi värmer upp protein?
  • Insulinpåslag av sötningsmedel?
  • Hur kan två personer som äter lika mycket väga olika mycket?
  • Förstörs näringsämnen när man kokar potatis?
  • Vilka kosttillskott fungerar?
  • Buljong för hälsan?
  • BCAA och muskler?


Vi nämner också Jackie Masetes Proteinmums på Instagram, där man kan få recept på proteinrika mumsigheter!

Länk till föreläsning med Anki: Proteinhajpen – behov eller påhitt?

som arrangerades av Konsumentföreningen Stockholm.

Anki siar om nästa kosttrend i superfruts-kategorin: sasha inchi – ”indianjordnötter”

Vi hänvisar också till avsnittet där vi avhandlar laktos och gluten, avsnitt nr 7: http://ankisundin.se/mm-007-gluten-laktos-borde-alla-undvika-det-vita-giftet/ 

Veckans Dra åt hel*ete

”Glutenfritt som viktminskningsdiet”. Det blir inte mer näring i maten eller lämpar sig bättre som viktminskningskost bara för att det är glutenfritt. Och då pratar vi glutenfritt bröd, glutenfria kakor och liknande.

Veckans CSV

CSV står för Creating Shared Value, vilket är ett sätt för verksamheter att bygga in lönsamhet och hlålbarhet på samma gång. WWF har uppmärksammat insekter som djurfoder genom att 2014 utse företaget JM Green med sin produkt MagMeal till Climate Solver of the Year, ett program som lyfter och främjar innovativa lösningar. Och MagMeal är precis vad det låter som, ett proteinrikt mjöl gjort på fluglarver och som kan användas som djurfoder.

https://www.youtube.com/watch?v=BWX0Eds5z1w

https://www.youtube.com/watch?v=3zHFx6rOa7I

Läs mer om Climate Solver här

 

Värdar

Anki Sundin, nutritionist/näringsfysiolog (M.Sc. Nutrition), SSE MBA (anki@ankisundin.se)
Jill Holmström, leg dietist, personlig tränare (jill@maxdinforbranning.se)
Jingel av LoFiLeif