Det är dags för Frågor och Svar. Denna gång avhandlar Anki Sundin på egen hand följande:

  • Kan man ta upp näringen i rå äggvita?
  • Är det farligt för barn att få proteinpulver?
  • Kan man ersätta vassle med BCAA?
  • Hur påverkar vitamintillskott?
  • Ska man ta kasein på morgonen?

Veckans CSV

SVT Nyheter rapporterade 30 april om hur skolorna i Vidingsjö och Vist har börjat använda en app, som möjliggör för eleverna att i förväg välja vilken lunch de vill äta den dagen. Den informationen går till kökspersonalen, som tillagar rätt mäng av varje rätt. Tanken är att både tallrikssvinn och tillagningssvinn ska minska.

– I skolorna i Linköping slängs mat för fyra miljoner kronor om året. Vi kan göra bättre saker för pengarna, till exempel köpa in bättre råvaror. Appen är en idé från en förälder, och vad jag vet så finns den ingen annanstans i Sverige, säger kostchefen Åsa Kullberg.¨

Efter att man infört appen har Vidingsjöskolan gått från ett matsvinn om 14 kilo mat per dag till 4-5 kilo per dag.

Det är inte svårt att föreställa sig att det kommer att leda till stora besparingar samtidigt som man sparar på råvaror, miljö och klimat. Nu ser vi fram emot en utvärdering av den appen så att man kan börja använda den i all offentlig verksamhet och kanske till och med på vanliga restauranger.

Länk till artikeln på SVT Nyheter:
http:// www.svt.se/nyheter/regionalt/ost/app-ska-minska-matsvinnet

Referenser till uppgifter om upptag av protein från rått ägg

Evenepoel P et al. Digestibility of Cooked and Raw Egg Protein in Humans as Assessed by Stable Isotope Techniques. J Nutr. 1998;128:1716–22.

Evenepoel, P et al. Amount and fate of egg protein escaping assimilation in the small intestine of humans. Am J Physiol. 1999,277 (Gastrointest. Liver Physiol. 40): G935–G943.

Värdar

Anki Sundin, nutritionist/näringsfysiolog (M.Sc. Nutrition), SSE MBA (anki@ankisundin.se)
Jill Holmström, leg dietist, personlig tränare (jill@maxdinforbranning.se)
Jingel av LoFiLeif