Lisa Jisei ortorexi jag är sjukLisa är aktuell med sin bok Jag är sjuk och driver en blogg med samma namn, där hon berättar om ortorexi.

Lisa tränade 10 timmar per dag utöver sin instruktörsroll på dansskolan och åt extremt lite mat. När hon fick beskedet om att hon inte skulle få återgå till sitt arbete med att instruera på dansskolan på grund av hennes hälsostatus, så bestämde hon sig för att sätta på sig löparskorna och springa tills hon inte orkade mer. Och det gjorde hon.

Det är bara när man tränar genom eld och lera som man får uppmärksamhet.

Det är den eviga motiveringen till att man får äta den där chokladbollen som provocerar mig.

Människor som inte har ett halvstört förhållande till mat har inget behov av att lägga upp sina måltider på nätet.


Lisa gjorde matlådor som såg ut som mat. Kyckling i krossade tomater, som hon kunde visa upp om något ifrågasatte att hon åt för lite.

Lisa berättar också om resan till VM i Slovakien. Hon gjorde sig illa under tävlingen och fick ta hjälp av sina kompisar för att klä om och ta sig till bussen. Under bussresan hem fick hon ligga över sätena för att hon inte kunde sitta upp på grund av ryggsmärtan.

Hon tolkade ryggskadan som att hon var för svag och började därför träna ännu mer.

Lisa menar att kunskap om kost och träning hos tränarna är mycket viktigt för att förbättra miljön och minska risken för att aktiva att utveckla ätstörningar.

Min utmaning på gymmet nu är att ställa klockan på löpbandet och gå av 30 sekunder innan snarare än att köra en minut till.

 

Vi diskuterar replikskiftena mellan Lisa Jisei och Jonas Colting i Metro:

Lisa Jisei: Jag förstod att jag skulle provocera träningssverige

Jonas Colting: Vi behöver inte en debatt om farorna med träning

Om och med Lisa Jisei i annan media:

Tv4 Nyhetsmorgon: Träningsberoendet tog nästan Lisas liv

SvD: Besatt av träning 

Lisa Jisei i podcasten Värvet

Veckans CSV

 

Scandinavian Organics är relativt nystartade och har fått en kraftigt ökad efterfrågan på sina produkter. De arbetar med råvaror som annars hade blivit matsvinn. FAO rapporterade förra året att vi varje år kastar nära 30 procent av all mat som produceras. Det betyder ofattbara 1,3 miljarder ton mat varje år globalt. Scandinavian organics drar sitt strå till stacken och köper in helt felfria livsmedel som annars hade kastats och gör mat som de kan sälja. Jag ska faktiskt läsa direkt från deras hemsida:

Det visade sig att 25 % av alla ekologiska grönsaker i Sverige slängs innan de ens kommit till butikerna. Därför att vi vant oss med att alla morötter, rödbetor, bananer osv, skall se exakt likadana ut.

När det gäller våra kära värphöns så var det tyvärr lika illa där. Mer än 70 % av alla ekologiska värphöns brändes som biogas eller blev minkfoder när de slutat värpa. Vi pratar om nästan en miljon ekologiska höns per år!

Istället föder industrin upp broilerkyckling och vi importerar billig kyckling från utlandet som gemene man glatt mumsar i sig.

Sedan tittade vi på köttben och det visade sig att hundratusentals ton med prima svenska köttben kastas som avfall varje år. Samma sak med ben från vilt, lamm och ren. Man kan sälja det kött som är lättlagat, och resten slänger man.

Allt detta tycker vi är vansinne. Så vi beslöt oss för att göra någonting åt det.

Vi köper in grönsaker som annars skulle slängts eller bränts upp, av dessa grönsaker gör vi färsk och fryst ekologisk grönsaksbuljong.

Vi tar hand om tiotusentals ekologiska värphöns varje månad som annars skulle kastats; av köttet gör vi underbart god och näringsrik köttfärs, pannbiffar och köttbullar. Av köttbenen och viltköttet gör vi färsk ekologisk Ox -och Viltfond.

Länk till Scandinavian Organics: http://www.scanorganics.com

Värdar

Anki Sundin, nutritionist/näringsfysiolog (M.Sc. Nutrition), SSE MBA (anki@ankisundin.se)
Jill Holmström, leg dietist, personlig tränare (jill@maxdinforbranning.se)
Jingel av LoFiLeif