anki-jill-johan-wicklenJohan Wicklén är reporter på SVT Nyheter. Han har sin idrottsbakgrund inom kampsport men är i dagsläget framför allt aktiv inom styrketräning. Vi kommer snabbt in på kompetensen inom kost- och näringslära och hälsa på olika redaktioner och konstaterar att även om kompetensen kan finnas, som den gör på SVT Nyheter, tillfrågas den inte alltid. Som jämförelse kan nämnas journalistik inom ekonomi och politik, där journalister behöver ha en bakgrund inom de områdena.

Forskning och kvacksalvare

I försnacket diskuterar vi Dr. Oz, och en underhållande men samtidigt förtydligande länk kring varför vi avfärdar honom som kvacksalvare är denna: Last Week Tonight with John Oliver: Dr. Oz and Nutritional Supplements (HBO).
https://youtu.be/TucUMpWWe8A

Jill tar upp de brittiska forskarna som 2002 organiserade sig i Science Media Center, som har till uppgift att reagera direkt det kommer ut felaktiga påståenden som rör vetenskap i media.
http://bit.ly/ScienceMediaCenter

Johan har lyssnat på Alex Danielsson och Andreas Guiance på Tyngre radio där Anki har varit med flera gånger och på det sättet hittat både Anki och podden Mat och Marginaler.
http://bit.ly/TyngreRadio

Falsk balans

Om varför så få högljudda får så stort utrymme i media Johan berättar om falsk balans – en situation där ”båda sidor får komma till tals” utan hänsyn till hur etablerade respektive ståndpunkt är. Han exemplifierar med vaccination av barn och nämner mässlingen, som skulle utrotas från Europa.

– Det kommer vi inte att lyckas med, säger Johan, mycket på grund av att människor vägrar att vaccinera sina barn. Johan reagerade starkt på programmet Debatt när de tog upp vaccination och det också påstods att vaccination av barn är en omdebatterad fråga. Det är det inte, men vaccinationsmotståndarna är högljudda och kan kanske uppfattas som många och får frågan att verka omdebatterad. Johan twittrade och skrev att han ”skäms för att vara public service-anställd” när Debatt sänder den här typen av program.
http://bit.ly/JohanOmSVTDebatt

Granskningsnämnden har beslutat att SVT inte behöver ha med klimatskeptiker i material som handlar om människans påverkan på klimatet. Det betyder att SVT i princip skulle kunna frångå principen att ge båda sidor utrymme när det är uppenbart att resultatet blir falsk balans, där vaccinationsmotstånd är en sådan fråga.

Johan nämner också Lilla Saltsjöbadavtalet, en konspirationsteori som handlar om invandring. Johan menar dock att denna konspirationsteori faller på eget grepp, eftersom det skulle kräva så oerhört stor koordination inom svensk media. Det är till och med svårt att koordinera alla grupper inom SVT Nyheter, så att hela media-Sverige skulle ha kommit överens om en viss hållning i en fråga är inte rimligt, menar Johan.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lilla_Saltsjöbadsavtalet

Vi nämner Jacob Gudiols bok Skitmat, som Johan rekommenderar alla journalister att läsa:
bit.ly/JacobGudiolSkitmat

Och för sakens skull: Kung i Sverige 1650 var ingen kung, utan drottning Kristina. Hon kröntes 1644. Läs mer på Wikipedia:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Drottning_Kristina

Vi nämner även Lautaro Arino, som har varit med i Mat och Marginaler flera gånger tidigare. Han representerar föreningen Vetenskap och Folkbildning (http://www.vof.se), och är moderator för deras Facebookgrupp.
https://www.facebook.com/groups/2362213620/?fref=ts

Vi nämner programmet Medierna. Saxat från deras hemsida: ”Programmet skildrar och granskar det som sker i medierna i vid bemärkelse, allt från tv-trender till hotad yttrandefrihet och nya medier på nätet. Det bygger på aktuella händelser och består av raka reportage samt intervjuer som tar lyssnaren bakom kulisserna på medieredaktionerna”.
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2795

Vi tar också också Efter 10 med Malou: Det vita giftet. Jag (Anki) deltog för en tid sedan i en diskussion kring huruvida mjölk och gluten.
https://www.youtube.com/watch?v=r2yN6381ox4

Anki rekommenderar podden SciFri och nämner ett inslag i denna där de tar upp numera går att utvinna värdefulla metaller från reningsverkens extrementer från människor.
http://bit.ly/PodcastSciFri

I eftersnacket pratar Jill om krom, som EFSA har avfärdat med avseende på de hälsopåståenden som har gjorts om produkter med krom.
http://bit.ly/EFSAomKrom

Veckans Dra åt hel*ete

Sockerbalans, sockerfria brustabletter som innehåller krom. Produkten påstås (indirekt) kunna påverka blodsockret.

Veckans CSV

Spring tillsammans med Brightstar Corp. och HOBI International fick förstapris i en tävling som gick ut på att komma på användningsområden för begagnade smartphones eller deras komponenter. Vinnande laget från University of California Berkeley har uppfunnit TouchCart, en kundvagn som håller reda på logistik och lagerstatus i affären samtidigt som den underlättar och förbättrar upplevelsen i affären för kunden.
http://bit.ly/BrightstarCorp