Chemtrails

Är chemtrails skadliga för miljön?

Vett och etikett i en argumentation: vi behöver vara sakliga och objektiva, inte diskutera någons person utan hålla sig till ämnet.

Lautaro nämner The shotgun tactic, där en motpart skjuter ut argument efter argument utan att invänta svar på de tidigare

Vi diskuterar också konspirationsteorier:

  • Antivaccinationsrörelsens rädslor och vårt bemötande av dessa
  • Chemtrails
  • Fluor

Antivaccinationsrörelse

Antivaccinationsrörelse motsätter sig vaccin för att de är av uppfattningen att man blir sjuk av vaccin, jfr autism pga vaccin.

Chemtrails

Chemtrails handlar om att människor tror att kondensstrimmorna efter flygplan innehåller kemikalier som är satta till bränslet. Några syften till detta uppges vara:

  • Kemisk manipulering av väder och klimat
  • Testning av biologisk krigsföring
  • Geoengineering – att ändra geografin på planeten
  • Massutrotning av människor

Lautaro nämner Pernilla Hagberg, tidigare förtroendevald miljöpartist i Vingåker, som offentligt pratade om chemtrails. Här är en länk till hennes uttalande:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sormland/mp-s-toppnamn-smhi-morkar

Fluor

Människor som är av uppfattningen att fluor i dricksvattnet är giftigt i de mängder som är tillåtna. Fluor i höga mängder kan ge dental fluoros (vita fläckar på tänderna).

Så hur bevisar vi att vi tre i podden i detta avsnitt inte själva är köpta av läkemedelsindustrin, regeringen eller annat? Rent vetenskapligt kan vi tre inte bevisa det, men bevisbördan ligger på den som kommer med ett givet påstående.

Lautaro sammanfattar slutligen hur man bör förhålla sig till konspirationsteorier:

  • Orimlighet – finns det någon rimlighet i ett påstående?
  • Konspirationsteorier har täckt alla luckor – det finns alltid en förklaring på alla invändningar

Veckans Dra åt hel*ete

Rubriker om fettförbrännande kryddor. Jill konstaterar att den minimala ökningen av energiomsättning som en given mängd kryddor kan ge inte påverkar kroppsvikten.

Veckans CSV

Moringa. Termen Super Food klingar mindre bra i öronen på mig som nutritionist, eftersom det dels inte finns någon definition på vad ett Super Food är, dels används mest för att få folk att tro att just den HÄR grönsaken eller det HÄR bäret är så överlägset allt annat som finns. Men om vi ända ska använda begreppet så kan det vara lämpligt att göra det på bl.a. Moringa-trädet och alla dess delar. Med sitt höga näringsvärde i både bark, rötter, blad, knoppar och blommor, och sin tålighet mot torka och hetta, är det ett träd som kanske inte bara kan vara ett viktigt livsmedel om man bor i områden där det råder brist på mat. Investerare har visat sig vara intresserade av att se moringa-trädet i form av pulver och bars även på den västerländska, eller åtminstone nordamerikanska, delen av världen.

Moringa uppges innehålla sju gånger mer vitamin C än apelsin, fyra gånger mer vitamin A än morötter, fyra gånger mer kalcium än mjölk, tre gånger mer kalium än banan och dubbelt så mycket protein som yoghurt.

Kuli Kuli påstår sig vara USA:s första återförsäljare av moringa-produkter. De köper in sina varor från kvinnokooperativ i Västafrika för att stötta dem och deras samhällen och hjälpa dem bort från fattigdom. Kuli Kulis första år på marknaden var 2013, och de gick från 9 till 200 butiker och fick en omsättnng om 200 000 dollar.

Länk till Kuli Kuli:
https://www.kulikulifoods.com

I samma artikel påstås också att moringa kan ”förebygga över 300 sjukdomar”, vilket väl är något som vi får ta med en nypa salt. Men CSV-värdet ligger i alla fall i att kunna använda en befintlig resurs, moringaträdet, för att tjäna pengar på det via förädling och samtidigt bidra till långsiktighet genom att aktivera kvinnokooperativ. Solskenshistorier av det här slaget ska alltid betraktas med ett kritiskt öga – det kan finnas en baksida som inte beskrivs alls här – men det kan vara en produkt värd att hålla utkik efter om man är ute efter något nytt.

Läs mer om Moringa här:
http://bit.ly/1FUcdNe

Andra länkar från avsnittet

Fluor misstänks ge sköldkörtelsjukdom:
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fluor-misstanks-ge-skoldkortelsjukdom/

Debattartikel av Vetenskap och Folkbildning: Pseudovetenskap ska inte accepteras som friskvård:
http://www.dn.se/debatt/pseudovetenskap-ska-inte-accepteras-som-friskvard/

“UFO Disclosure Files – So how small are we?”, länken som Jill nämner i avsnittet:
https://www.youtube.com/watch?v=7XhtXdspRaw

Värdar

Anki Sundin, nutritionist/näringsfysiolog (M.Sc. Nutrition), SSE MBA
Jill Holmström, leg dietist, personlig tränare
Jingel av LoFiLeif