Lautaro Arino är en av drivkrafterna bakom föreningen Vetenskap och Folkbildning och modererar föreningens sida på Facebook. Föreningen kallas internationellt för Swedish Skeptics Society. I detta avsnitt dyker vi tillbaka in i intervjun där vi klippte i förra veckans avsnitt och hamnar i diskussionen kring ämnen som är farliga i för hög dos.

Vi diskuterar även problemet med legitimation och yrkesskyddade titlar – en dietist är legitimerad, men en nutritionist/näringsfysiolog har ingen yrkesskyddad titel. Begreppet terapeut finns inte med i listan över yrkesskyddade titlar enligt Socialstyrelsens hemsida och Lautaro utnämner sig därför direkt till Facebook-terapeut.

Så här svarar Socialstyrelsen om huruvida man får kalla sig för terapeut hur som helst:
”I 4 kap Patientsäkerhetslag (PSL) anges samtliga skyddade yrkestitlar inom hälso- och sjukvården. Exempelvis är yrkestiteln ”psykoterapeut” en skyddad yrkestitel som endast får användas av den som har legitimation för yrket. ”Terapeut” är inte en skyddad yrkestitel.
Det ska dock noteras att i yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område får den som saknar behörighet att använda en skyddad yrkestitel inte använda en titel som kan förväxlas med en skyddad yrkestitel (jmf 4 kap, 5 och 6 §§, PSL).”

Det borde betyda att Lautaro får fortsätta att kalla sig för Facebook-terapeut.

Tips för att bli mer källkritisk

  • Skaffa dig ”go to-personer”
  • Läs studentlitteratur
  • Undvik personer som säger att ”alla mår bra av det här” och som inte definierar målgruppen för sitt budskap
  • Var uppmärksam på ”ny forskning” som går emot all tidigare vetenskap
  • Vem har kontakt med vem?

Lautaro nämner pink slime som ett exempel på att argumentet ”ser det äckligt ut så kan det inte vara hälsosamt” inte fungerar. Näringsmässigt är pink slime detsamma som kött.

Veckans Dra åt hel*ete

Offerkoftan – när folk känner sig lurade när de kommer hem med produkter som är sockersötade. Jill fokuserar på kvarg med och utan socker där det klart och tydligt står på förpackningen vad som innehåller vad. Hon flaggar dock för att det finns en skillnad i proteinmängderna mellan sötad och osötad kvarg, något som kan vara bra att känna till om det är proteinet man är ute efter.

Veckans CSV

Nestlé tar ytterligare ett steg mot hållbar kakao inom ramen för deras Global Cocoa Plan i samarbete med UTZ. Allt chokladgodis till påsk i år ska vara UTZ-certifierat. Nestlé North America tar också bort alla artificiella aromer och FDA-certifierade färgämnen till i slutet av 2015 och ersätter dem med ”naturliga” motsvarigheter. Det är sannolikt ett erkännande av att konsumenter idag börjar bli mer och mer medvetna om vad man äter och efterfrågar produkter som är ”renare” och mer etiska.
http://bit.ly/NestleHallbarKakao

Vi nämner kolesterol och hänvisar gärna till det tidigare avsnittet om fettsyror där vi pratar bland annat om kolesterol. Detta är avsnitt 8, direktlänk:
http://ankisundin.se/mm-008-mattat-fett-farligt-eller-inte/

Värdar

Anki Sundin, nutritionist/näringsfysiolog (M.Sc. Nutrition), SSE MBA
Jill Holmström, leg dietist, personlig tränare
Jingel av LoFiLeif