2018 och vi kan konstatera att hållbarhetsfrågorna diskuteras varmt i sociala medier.

De senaste årens snackis, matsvinn, är en stark kandidat och trendar även i år när man ser på antalet tweets, artiklar och resonemang. Vad har gjorts på matsvinn sedan sist?

Matsvinn som föremål för debatt.

I början på året skrevs det om matsvinn hos DN Debatt: Dags att äta upp maten på tallriken (Edith Wik)

Ett svar som kom in var att minskning av både köttätande samt matsvinn är lika viktigt. (Ingrid Strid)

Matsvinn som affärsidé.

I början på förra året landade matsvinnsappen Karma en stort samarbete tillsammans med Scandic, vilket rapporteras om hos Breakit skriven av Gustaf Rosensköld. Vi kan ett år senare konstatera att Scandic 2,5 ton mat har räddats, vilket gör att Scandic är det hotell som räddat mest mat under 2017,  . Även Skövde Nyheter rapporterade om Scandic och Karmas arbete (Kristina Claesson)
Vi har tidigare skrivit om Matsvinnet i Sverige – problem eller möjlighet?.

Karmas grundare - matsvinn nyheter

Karmas grundare Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Ludvig Berling, Elsa Bernadotte och Mattis Larsson

Matsvinn och teknik: sant.

Som ett brev på posten kommer det artiklar kring hur mycket den enskilda konsumenten slänger varje år – här i en artikel hos Göteborgsposten där vi kan utläsa att 56 kilo per person och år slängs. Men man har också här valt att lyfta hur en lösning skulle kunna se ut, där också Karma finns med sin tekniska lösning. En annan teknisk lösning, med konsumenten i fokus, är hur man ska förenkla den berömda bäst-före-märkningen. Robin Thiberg och Erik Lindberg har skapat en digital bäst-före sensor för matförpackningar – här skriver Svenska Måltider och Eva Kvanta om innovationen.

Matsvinn som mat – åt larver, och som blir djurfoder.

Sveriges Radio och Joel Wendle snappade upp den här nyheten och forskningsprojektet, där fluglarver äter ett ton matavfall per dag, som sedan blir djurfoder – där har vi flera värden som skapas av något som skulle bli avfall.

nyheter matsvinn larver

Har du några fler nyheter om matsvinn? Berätta!

anki sundin nyheter om matsvinn

Anki Sundin är en av Sveriges mest välkända näringsfysiologer och har fokus på livsmedel, kommunikation och hållbarhet. Med en MBA från Stockholm School of Economics kom intresset för att se vad hållbarhet gör för lönsamheten. Att se kronor och ören bakom den process som leder till lägre miljöpåverkan, mer hälsosamma produkter för konsument och underlag för PR och kommunikation.

Vill du komma i kontakt? maila mig på anki(@)ankisundin.se