Podcast

MM 053: Cirkulär ekonomi för 130 miljarder USD att hämta

cirkulär ekonomiEn avgörande faktor för att skapa gemensamt värde, shared value, är övergången från linjär till cirkulär ekonomi. Mat och marginaler fokuserar denna vecka på fyra faktorer som är av betydelse för övergången. Dessutom får vi ett svar på hur mycket den cirkulära ekonomin värderas till. Att tänka service istället för produkt kan vara ert bolags nästa utmaning!

Har du något företagsexempel där man tagit steget mot cirkulär ekonomi?

 

read more…

MM 051: Piri piri och fyra snabba om Shared Value

shared value

Shared value, vårt fokus för Mat och marginaler. Hur hanterar man CSV i ett mindre företag med begränsade resurser? Hur jobbar man med  CSV inom tjänstesektorn? Och vad är nästa steg efter CSV? Här svarar jag på de frågorna och berättar om hur ny teknologi ökar kvalitet och avkastning på piri piri 20-faldigt.

read more…

MM 050: Business Unusual ska minska matsvinn

mm050 minska matsvinnSe upp för Business as usual, det kan vara  vägen till stupet. Nu är begreppet Business Unusual myntat och vill du ta del av kakan så föreslår jag att du hänger med på veckans avsnitt av Mat och marginaler.

Sustainable brands publicerade nyligen artikeln Serious risks in UK food systems som handlar om WRAP, Waste and Resources Action Programme. Enligt denna beror Storbritanniens säkra och hållbara livsmedelstillgång på hur väl industrin och myndigheter kan innovera och anpassa sig till nya förutsättningar. Rapporten de hänvisar till heter Food Futures: from business as usual to business unusual. I denna podd tar jag upp huvudpunkterna i rapporten och ger exempel på företag som redan kommit långt.

read more…

MM 049: Bananmjöl – och dessutom: forskning i framkant

bananmjöl pod mat och marginalerMat och marginaler träffar Jannica Ståhl och Kajsa Nilsson, båda civilingenjörer bioteknik, med inriktning livsmedel. Vem kunde ana att mogna bananer kunde användas på ett helt nytt sätt? Dessutom: raps istället för soja och på vilket sätt kan kylkedjan påverka kötts bäst före-datum? Välkommen till veckans avsnitt!

read more…

MM 048: Från nisch till mainstream? Invenire om insektsmarknaden

insektsmarknadenInsektsmarknaden ur ett businessperspektiv. Johanna Tanhuanpää, nutrition market analyst på Invenire, gästar Mat och Marginaler. Invenires affärsmodell kretsar kring hållbarhet och att göra hållbarhet lönsamt. De hjälper start ups men även etablerade företag inom livsmedelsbranschen med verksamhetsplan, marknadsföring, marknadsanalyser, strategier och annat som behövs för att driva ett företag framgångsrikt. Invenire kallas sin business för ”better business” – det ska vara lönsamt att arbeta med hållbarhet.

read more…

MM 045: 5 sätt att hitta lönsam hållbarhet

Podd om sätt att hitta lönsam hållbarhet Anki Sundin5 sätt att hitta lönsam hållbarhet. Veckans Mat och Marginaler listar fem saker som du kan göra praktiskt – om du vill anamma ett konkret CSV-arbete: göra gott,  tjäna pengar – och där du tar tillvara inte bara dina egna intressen – utan även andras: creating shared value.

Vidare får vi exempel på företag som verkligen tagit csv-utmaningen på allvar – och lyckats. Vi får bland annat höra om företag som leasar  jeans (istället för att sälja dem) och de företag som tar avfall eller biprodukter – och skapar något nytt. Lyssna på podden – shownotes finns här nedan.

read more…

Mat och Marginaler

Podcasten om näringslära och lönsam hållbarhet inom livsmedelsbranschen.

RSS-länk:
http://ankisundin.se/feed/podcast/

iTunes-länk:
https://itunes.apple.com/se/podcast/mat-och-marginaler-naringslara/id951165411?mt=2

Ankis blogg

Intresserad av mer kost- och näringslära? Välkommen till bloggen! Till bloggen >>

Anki på Facebook

Senast från Twitter

Instagram @ankisundin