Kostrådgivare Online

Hej! Jag heter Anki Sundin och jag har arbetat med att utbilda blivande kostrådgivare, träningsinstruktörer och personliga tränare i över 15 år. Mitt intresse för kost- och näringslära väcktes mycket tidigt eftersom jag alltid älskat att träna och jag förstod tidigt att kosten är avgörande för träningsresultaten.

Den första insikten om matens betydelse för hälsan kom när min lillebror fick diabetes typ 1. Då bestämde jag mig för att jag skulle göra allt i min makt för att hjälpa honom tackla och leva med sin sjukdom – det var då jag bestämde mig för att utbilda mig till näringsfysiolog!

Gå till kurs

Onlinebaserad kurs

Studera när och var du vill.

Många har genom åren efterfrågat en onlinekurs för kostrådgivare. Under 2018 öppnade sig möjligheten för mig att sätta samman en sådan kurs, och på så vis skapade jag Lic Kostrådgivare Online – tillsammans med mina fantastiska kollegor och samarbetspartners! 

Går du kursen får du:

  • 20 timmars inspelade video-föreläsningar
  • Workshops & praktiska övningar
  • Stöd & nätverk i en exklusiv FB-grupp

Så funkar det

100% onlinebaserat

Studera i din egen takt och få tillgång till allt material i ett helt år!

Nätverk och stöd

Bli del av ett exklusivt FB-community & interagera med Anki & andra kursdeltagare.

Delbetala kursen

Du kan välja att betala direkt, delbetala via Human Finans eller betala med faktura. 

Bli licensierad

Börja arbeta som Licensierad Kostrådgivare – som anställd eller som egenföretagare! 

Är denna kurs något för dig?

Ofta börjar intresset för ämnet kost- och näringslära på ett personligt plan – många påbörjar faktiskt en kostrådgivarutbildning i första hand för sin egen skull. På vägen väcks sedan ofta insikten om att man också kan arbeta med att hjälpa andra att förbättra sin hälsa och prestation.

Kursen riktar sig därför till dig som har ett genuint intresse för kost- och näringslära, men som inte vill eller inte har möjlighet att gå en flerårig utbildning på universitetet. Kursen ger dig praktiska verktyg för att framgångsrikt kunna förbättra såväl din egen som dina kunders kost.

Kursmoment

Så tar du fram ett kostupplägg (gratis PDF) – åt dig själv eller en kundGenom att välja ett av alternativen nedan godkänner du att vi lagrar dina personuppgifter för att skickq dig mer information.


Du kan välja att avprenumerera när du vill.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Innehåll

Grundläggande näringslära

Lär dig om kolhydrater, fett, protein, vitaminer och mineraler. 

Kostanalys

Så använder du kostdataprogrammet och Livsmedelsverkets näringsdatabas. 

Dieter och kostupplägg

Vetenskaplig genomgång av de vanligaste dieterna och kostuppläggen.

Kost för viktreglering

Kost för hälsosam och bestående viktminskning och viktökning. 

Myter om mat

Genomgång och förklaring av de vanligaste myterna inom kost. 

Mat för gravida, barn och äldre

Mat för specifika målgrupper med särskilda behov. 

Matallergier och intoleranser

En lathund för kostråd anpassade efter särskilda matallergier och intoleranser.

Optimal kost för träning

Kost för träning och återhämtning, inklusive kosttillskott.

Tillsatser/E-ämnen

Vad är de och vilka är ohälsosamma/ofarliga egentligen?

Mat i medierna

Så genomskådar du felaktigheter och missuppfattningar i media. 

Klimatsmart och miljösmart mat

Möt framtida kunders behov genom att få full koll på miljö & mat.

Att göra ditt intresse till ditt yrke

Startegi för prissättning, kartläggning av ditt nätverk och lönsam hållbarhet. 

Svar på repetitionsfrågor

En genomgång av alla frågor som tas upp under kursen!

Investering

Investera för din hälsa & för framtiden – utbilda dig till Lic. Kostrådgivare idag!

Referenser

”Superkompetenta Anki Sundin ger mig en bred kunskap om hur livsmedel kombineras på ett näringsrikt, klokt och hållbart sätt. Självklart med individen i fokus. Gå kursen, du som brinner för hälsovård eller jobbar inom kost- och träningsbranschen!” 

Jeanette Blomster

Vitargo

“Jag valde att gå utbildningen efter att få höra om den vid Tyngres kostdag i Stockholm, och såg ett STORT opportunity att komplettera denna utbildning med min framtida Hälsopedagogexamen från GIH samt att Anki var läraren som jag sett upp till sedan tidigare.

Nu har jag tagit ett ytterligare stort steg mot min karriär som Hälsopedagog. Jag älskar att hjälpa människor till en hälsosammare och friskare livsstil.”

Dan Eriksson

Tävlar i Classic Bodybuilding

Nyfiken på hur du kan bli licensierad på 7 veckor?

Klicka hem våra gratis studietips som kan hjälpa dig att planera din tid på bästa sätt!

* indicates required


Genom att välja ett av alternativen nedan godkänner du att vi lagrar dina personuppgifter för att skicka dig mer information.


Du kan välja att avprenumerera när du vill.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Hur ser framtiden ut för Kostrådgivare?

Ja, det beror på hur man räknar. Sjukdomar kopplade till levnadsvanor utgör en ökande samhällskostnad. Enbart fetma uppskattas till 70 miljarder kronor årligen, enligt Folkhälsomyndigheten. Det betyder att marknaden för tjänster och insatser som minskar såväl övervikt och fetma är av motsvarande storlek.

Som kostrådgivare kan du vara anställd eller arbeta som egenföretagare. För den som är företagssam och förstår hur man kan omvandla sin kompetens till efterfrågade tjänster går det att både höja sin lön och skala upp sin verksamhet. I den här kursen går vi igenom hur man kan tänka för att ta sig in på marknaden med dina unika förutsättningar och erfarenheter i kombination med kompetensen som kostrådgivare.

FAQ

Varför online och hur fungerar det?

Online betyder att man själv bestämmer när man ska studera. Det finns en stor flexibilitet och innebär inga extra kostnader utöver kursavgiften.

Vad innehåller kursen?

20 timmars inspelade föreläsningar med Anki Sundin. Totalt motsvarar kursen 80-100 timmar. Utbildningen avslutas med en examination med licensiering.

Vem riktar sig kursen till?

Kursen riktar sig till dig som är intresserad av att arbeta som kostrådgivare och vill ha en smidig onlineutbildning, helt på distans, som ger dig en licens. Du vill lära dig mer om hur kost­ och näringslära kan hjälpa dig själv och dina kunder att förbättra hälsan, prestera mer i vardagen och få bättre träningsresultat.

Behöver man några förkunskaper?

Nej, du behöver inga förkunskaper och har heller inget intagningskrav, prov eller liknande. Istället är utbildningen uppdelad i ett flertal avsnitt där vi börjar med att gå igenom grundläggande näringslära för dig som känner att du behöver fräscha upp tidigare kunskaper. Sedan löper avsnitten på och avhandlar allt från ämnesomsättningen, dieter, allergier och intoleranser till hur du lägger upp ett kostupplägg och kan börja sälja kostrådgivaruppdrag. Steg för steg blir du allt mer fullfjädrad tills du är redo att skriva licensprovet och får din licens.

Hur går kursen till?

Kursen består av 20 timmar inspelade föreläsningar, man behöver lägga ytterligare ungefär 60­80 timmar för egenstudier, uppgiftslösningar och workshops. Det betyder att hela kursen omfattar 80­100 timmar.

Man behöver ha några testkunder, 3­5 stycken, som vill bidra med kostdagböcker att arbeta med under kursens gång. Det finns även instuderingsfrågor (så kallade checklistor) i varje avsnitt och en särskild föreläsning som heter Frågor och Svar.

Hur är de filmade föreläsningarna uppbyggda?

De filmade föreläsningarna är föreläsningar i sin helhet, där Anki Sundin i vissa fall använder mig av whiteboarden för att förklara något specifikt. Allt presentationsmaterial som visas i Powerpoint­material i själva föreläsningsfilmerna finns att ladda ned. Tanken är att man följer med presentationsmaterialet samtidigt som man tittar på föreläsningarna. En del föredrar dock att bara lyssna, vilket så klart också fungerar om manlär sig bättre på det sättet.

Vad är det för nivå på kursen?

Ju mer du kan om kost­ och näringslära, desto snabbare kommer det att gå att ta sig igenom kursen med alla föreläsningar, presentationsmaterial och övningar. Dock är kursen anpassad för att man inte ska behöva några förkunskaper.

Finns det någon fortsättningskurs att gå efteråt?

I dagsläget finns ingen kostrådgivarkurs del 2. Denna kurs är en god grund att stå på när man arbetar som kostrådgivare. Som alltid är det sedan viktigt att hålla sig successivt uppdaterad genom att själv läsa på och ta del av ny forskning och viktiga diskussioner inom kost­ och näringslära.

Ingår någon av Anki Sundins böcker i kursen?

Nej, det ingår ingen bok. Däremot får alla som går Lic. Kostrådgivare Online 20% rabatt på Anki Sundins böcker.

Finns det någon rekommenderad litteratur

Förutom böckerna av Anki Sundin: Näringslära för personliga tränare och kostrådgivare och Optimal viktminskning samt övriga böcker i förlaget: Forma kroppen och maximera din prestation 2, Bli den bästa PT:n och Mobility, så finns några verk som på önskemål ligger med som rekommenderad bredvid­litteratur för den som vill. Det är alltså inget krav att man läser några av dessa, utan de kan snarare fungera som ett stöd och för att bredda problematiseringen kring kost­ och näringslära, sälj och marknadsföring samt träning.

Kan man ställa frågor under kursens gång?

Ja, alla kursdeltagare bjuds in till en sluten Facebook­grupp, där man kan posta alla sina frågor och få svar, dels från andra deltagare, dels från Anki Sundin. På denna Facebook­grupp kan man dela med sig av sina egna erfarenheter inom kostrådgivning och ge tips på allt från bra recept till hur man kan gå tillväga för att hitta kunder, samt diskutera kursinnehåll, komma med önskemål för kursen.

Jag har inte läst på något universitet alls, men jag kan en del redan. Passar kursen mig?

Vi kräver inga förkunskaper för att gå kursen, utan börjar på en grundläggande nivå med att förklara kolhydrater, fett och protein, vitaminer och mineraler. Härifrån byggs kursen upp och avancerar i svårighetsgrad och workshoparnas komplexitet.

Jag har läst näringslära men inte kostrådgivning. Passar kursen mig?

Vi kräver inga förkunskaper för att gå kursen, utan börjar på en grundläggande nivå med att förklara kolhydrater, fett och protein, vitaminer och mineraler. Härifrån byggs kursen upp och avancerar i svårighetsgrad och workshoparnas komplexitet.

Jag har en magister i biologi inriktning cell- och molekylärbiologi. Kan jag ha användning av kursen?

Med din utbildningsbakgrund kommer avsnittet grundläggande näringslära sannolikt att vara bekanta för dig redan. Denna del tar upp kolhydrater, fett, protein, vitaminer och mineraler och deras funktioner och källor, samt för makronutrienterna även rekommendationerna.

De mer specifika delarna, däribland kost för optimal träning och återhämtning, viktreglering, allergier och intoleranser, mat för specifika målgrupper (gravida/ammande, barn och äldre), dieter, tillsatser och mat och miljö är troligtvis nya för dig. Därtill kommer det egna arbetet med dina testkunders kostdagböcker, hur man jobbar med ett kostdatabas och med livsmedelsverkets näringsdatabas, och hur man justerar en kost för att passa en kunds förutsättningar och mål.

Vad är fördelarna med en onlinekurs?

Med Lic Kostrådgivare Online går du igenom utbildningen precis när, var och hur det passar dig bäst. Du behöver inte invänta ett specifikt startdatum, utan sätter igång när du önskar. Du har tillgång till föreläsningarna i ett år och ett provtillfälle ingår i kursavgiften inom denna period. Presentationsmaterialet laddar du ned till din dator och sparar hur länge du vill. 

Är det enda sätter att anmäla sig, att gå via movdoo.com?

Ja, man anmäler sig via Movdoo.com där man först skapar ett konto och kan köpa önskad kurs. Direktlänk till kursen.

Jag har en magister i biologi inriktning cell- och molekylärbiologi. Kan jag ha användning av kursen?

Med din utbildningsbakgrund kommer avsnittet grundläggande näringslära sannolikt att vara bekanta för dig redan. Denna del tar upp kolhydrater, fett, protein, vitaminer och mineraler och deras funktioner och källor, samt för makronutrienterna även rekommendationerna.

De mer specifika delarna, däribland kost för optimal träning och återhämtning, viktreglering, allergier och intoleranser, mat för specifika målgrupper (gravida/ammande, barn och äldre), dieter, tillsatser och mat och miljö är troligtvis nya för dig. Därtill kommer det egna arbetet med dina testkunders kostdagböcker, hur man jobbar med ett kostdatabas och med livsmedelsverkets näringsdatabas, och hur man justerar en kost för att passa en kunds förutsättningar och mål.

Hur djupgående är kursen?

Syftet är att man som deltagare ska bli flygfärdig som kostrådgivare. Vi har avsiktligt valt att inte gå in på molekylär nutrition eller biokemi, för att lämna utrymme åt själva näringsläran, praktiska verktyg och övningar för att göra deltagaren redo för att börja jobba. Däremot menar vi, som många andra, att man behöver uppdatera sig kontinuerligt och fortbilda sig regelbundet för att hålla sig ajour och kunna hjälpa sina kunder på bästa sätt.

Får man någon form av bevis/diplom efter kursen?

Ja, du får ett intyg på din licens per mail. Om du önskar det i tryckt format så ordnar vi det mot en administrativ kostnad. Önskar man få ett intyg skickat till utlandet tillkommer även porto.

Vad händer om man inte klarar provet?

Om du inte klarar provet första gången, så kan du skriva om det så många gånger som du behöver. Efter första gången tillkommer en administrativ avgift om 960 kr exkl moms, dvs 1 200 kr inkl moms, per prov.

Hur går licensprovet till?

Provet är uppbyggd av 20 teoretiska frågor och ett antal essäfrågor. De teoretiska frågorna får du inga poäng för, utan måste ha 100% rätt på. En fråga handlar om att räkna på näringsinnehåll, och den måste du också ha 100% rätt på. Essäfrågorna behöver du sedan ha 80% rätt på för att bli godkänd. Provet gör du när du vill efter kursstart. Du har tillgång till kursen och kostdataprogrammet i 12 månader. Du meddelar du oss när du vill göra provet. Vi mailar provet till dig, och när du är klar skickar du tillbaka det till oss på admin@ankisundin.se. När ditt prov är godkänt får du din kostrådgivarlicens. Praktiska detaljer kring kursen finns beskrivna mer djupgående i det dokument som följer med kursen.

Hur stor del är kostrådgivning och hur stor del handlar om prissättning och lönsam hållbarhet?

Avsnittet Att göra ditt intresse till ditt yrke utgör 10% (i föreläsningstid räknat) av kursen. I detta avsnitt ingår prissättning och lönsam hållbarhet, och även Din story och ditt USP, ett antal workshops och instuderingsfrågor (så kallad checklista). Resten, dvs 90% i föreläsningstid räknat, utgörs av kostrådgivning i form av teori och praktiska verktyg.

Vad är priset inklusive moms?

Ordinarie pris är 8 900 kr exkl moms, 11 125 kr inkl moms. Kursavgiften är är bland de lägsta för kostrådgivarutbildningar i Sverige. Vi vill möjliggöra för så många som möjligt att gå kursen och kan hålla det priset tack vare att alla föreläsningar redan är inspelade och klara. I priset ingår allt presentationsmaterial, som uppdateras ett antal gånger per år och därför ständigt är aktuellt. Du kan också se alla föreläsningar hur många gånger du vill under ett år från det att du påbörjat kursen.

Får man högskolepoäng av denna kurs?

Nej, du får inga högskolepoäng av att gå kursen. 

Får man studiemedel via CSN om man går denna kurs?

Nej, kursen är inte CSN-berättigad. Däremot erbjuder vissa fackförbund stöd för att gå kurser. Ta gärna kontakt med ditt fackförbund och undersök vad som gäller för din del.

Hur betalar man?

Man betalar mot faktura eller med kort/direktbetalning. Man kan dela upp betalningen på 6 eller 12 månader med lånevillkor från Human Finance.

Om jag bara behöver delar av kostrådgivarkursen, kan jag få avdrag på priset då?

I dagsläget är det kursen i sin helhet man köper, inklusive licensprovet och kostrådgivarlicensen när man har klarat provet. På sikt är det möjligt att vi delar upp de olika avsnitten och erbjuder dem som fristående, mindre kurser som man kan gå, men det är alltså inget vi har just nu.

Vi vill gärna samarbeta genom att sälja kursen på vår webbplats. Går det?

Vi ställer oss mycket positiva till samarbeten av olika slag. Kontakta gärna Anki Sundin på anki@ankisundin.se, så diskuterar vi detta vidare.

Vi är några stycken på samma företag som gärna vill gå kursen. Kan man få grupprabatt?

Vad trevligt att ni är flera som är intresserade av att gå kursen. Maila till anki@ankisundin.se, så får ni en offert.

Vilken kost/diet förespråkas i kursen?

Kursen är vetenskapligt förankrad och har därmed inte någon ideologisk profil såsom en viss diet eller liknande. Snarare får du en bredare förståelse för hur näringen påverkar kroppen och hur kostens sammansättning påverkar hälsan. Därför kan du sedan anpassa dina kostråd efter kundens specifika önskemål eller inriktning – och även bemöta dessa på ett sakligt sätt när det behövs.

Önskar du mer info om kursen?