vinnova logga text om klimatsmart proteinMedan vi väntar på ett godkännande för att klassa matinsekter som livsmedel händer det spännande saker på innovationsfronten. Vinnova erbjuder inte bara en finansiering på ca 500 000 kronor till den eller dem som framställer klimatsmart protein. Bland deltagarna finner vi både företag och läroverk. Läs mer om vägen till nästa klimatsmarta protein.

Snabba ryck på innovationsfronten

Tävlingen utlystes mellan februari-april 2016. Nu har 15 förslag fått 500 000 kronor var att göra sin idé till verklighet under sex månaders tid. Tävlingen avslutas i november med ett provsmakningsevent och en vinnare väljs av en provsmakningspanel. Vinnarna får sedan i pris att kunna söka en följdinvestering på 1-2 miljoner kronor.

Deltagarlistan – i jakten på ett klimatsmart protein som ska smaka gott!

Från Vinnovas webb och pressmeddelande ser vi en diger lista med spännande målsättningar.

klimatsmart protein lupinLupin för innovation av klimatsmart och smakrik mat, Nordvara Nordisk råvara AB, OpenEye AB
Projektet ska ta fram en livsmedelsbas av svenskodlad lupin, varifrån det går att producera en stor mängd växtbaserade livsmedel som dryck, färs, korv, pålägg, pasta, bröd och glass.
Projektledare: Gunnar Backman, gunnar@nordvara.se

Vegansk skyr från skandinaviska råvaror med hjälp av oleosin från rapsrester, Lunds universitet, Institutionen för livsmedelsteknik
Ska göra en skyr-liknande produkt baserad på komponenter från raps istället för mjölk. Skyr baserad på raps har flera hälsofördelar ger betydligt lägre
klimatpåverkan jämfört med komjölk.
Projektledare: Karolina Östbring, karolina.ostbring@food.lth.se

Min anmärkning: det är problematiskt att jämföra mjölk med raps, eftersom de inte har samma näringsvärde. Vi får många fler näringsämnen i oss när vi konsumerar mjölk än raps. Jag menar att näringen vi får i oss med maten måste ställas i relation till klimatpåverkan. Läs gärna mer om detta så kallade NDCI-index här.

MareDura i mat – för en hållbar framtid, Chalmers tekniska högskola, Institutionen för biologi och bioteknik
Projektet ska ta fram en proteinrik biomassa med proteiner från jäst, fisk och alger. Råvarorna ska helt eller delvis komma från industriella biflöden.
Projektledare: Ingrid Undeland, undeland@chalmers.se

Tenebrio molitor – smaklig, hälsosam och hållbar, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Food and Bioscience, Göteborg
Ska utveckla en god och hälsosam produkt som baserar sig på protein från mjölmask, som genom att födas upp på vegetabiliska matrester blir en klimatsmart proteinkälla.
Projektledare: Mia Prim, mia.prim@sp.se

Ärttempe – ett köttigt vegoprotein med unika hälsomervärden, Mögelmat AB
Ska utveckla av en svensk version av den indonesiska sojatempen där sojabönan byts ut mot svenska, ekologiska gula ärtor.
Projektledare: Pia Qvarnström, pia.qvarnstrom@gmail.com

Shark – ny delikatessprodukt baserad på musslor, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Food and Bioscience, Göteborg
Ska utveckla en delikatessprodukt baserat på musslor, som ger svenska livsmedelsföretag möjlighet att erbjuda proteinrika påläggs- och måltidsprodukter med hälsosam och klimatsmart profil.
Projektledare: Lina Svanberg, lina.svanberg@sp.se

Smat – smart mat av havre och odlade muskelceller, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Food and Bioscience, Göteborg
Ska ta fram en prototypprodukt där muskelceller odlats på strukturer från havreprotein för att likna den textur som finns hos kött.
Projektledare: Mats Stading, mats.stading@sp.se

Mjölmaskprotein – en ny livsmedelsråvara, Tebrito AB
Ska raffinera mjölmask till proteinpulver från mjölmask, och med denna proteinråvara ta fram livsmedelsprototyper.
Projektledare: Nils Österström, nils.osterstrom@tebrito.se

Ädelosttofu baserad på svenska åkerbönor och svensk soja, JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik AB

Ska ta fram en ädelostliknande produkt som är baserad på svenskodlade åkerbönor och sojabönor, som efterliknar mjölkbaserade produkter som gorgonzola, danablu, eller cambozola.
Projektledare: Fredrik Fogelberg, fredrik.fogelberg@jti.se

Utveckling av välsmakande sportnutritionsprodukt baserad på lyserade svenska blåmusslor, Eicorn AB
Ska skapa en sportnutritionsprodukt genom att smak- och luktkaraktärisera
Musselråvara, som ska utgöra grunden i en ekologisk, närproducerad och klimatsmart proteinbar eller drickbar produkt.
Projektledare: Sandra Elfast, sandra.elfast@eicorn.com

Mellanmål på svensk böna, Åse-Glass AB
Ska utveckla ett mellanmål gjord av bondbönor, där en professionell kock ska smaksätta basen och utveckla den till en färdig prototyp.
Projektledare: Cecilia Mayer, cecilia@mayer.se

Gråärtor – en oanvänd resurs i den nordiska gastronomin, Örebro universitet, restaurang- och hotellhögskolan
Ska utveckla en gråärtsbiff som innehåller gråärten Retrija, som har egenskaper som efterliknar kött.
Projektledare: Magnus Westling, magnus.westling@oru.se

Klimatsmart svampprotein från det svenska jordbruket, Lantmännen agroetanol ABklimatsmart protein böna
Ska undersöka möjligheten att förädla svampprotein till ett eller flera livsmedel, för att kunna erbjuda livsmedelsindustrin ett närodlat, hälsosamt, smakrikt svampprotein med hög klimatprestanda.
Projektledare: Lovisa Martin Marais, lovisa.martin.marais@lantmannen.com

Smartgrillers – en nutritionell smaksensation, Sveriges tekniska forskningsinstitut, Göteborg
Ska ta fram en klimatanpassad och hälsosam vegetarisk grillprodukt med högt proteininnehåll, genom att använda biprodukter av protein och fiberhaltiga råvaror samt andra grödor som odlas i Sverige.
Projektledare: Sophia Wassén, sophia.wassen@sp.se

Hakuna Färs – baserad på klimatsmarta insekter, Hakuna mat AB
Ska utveckla en nyttig, formbar och miljömässig färs baserad på syrsor och mjölmask, som är konkurrenskraftig med kött. Fokusgrupper kommer att användas för att få fram tilltalande smaker.
Projektledare: Ellen Gellerbrant, ellen.gellerbrant@hakunamat.se

Intresset från media

Efter att Vinnova meddelat vilka som är vinnarna har även media funnit jakten på ett klimatsmart protein som intressant. Tebrito AB (länk till twitter) har blivit uppmärksammade av bland andra Sveriges radio: Malda maskar till lunch? MittMedia skriver i DT om att Tebrito fått en halv miljon för att satsa på sin mjölmaskprotein.

SVT skriver också om Vinnovas satsning: “Blommig korv” får stöd från staten

BugBurger har också uppmärksammat tävlingen: Insektskorv, insektsfärs och mjölmaskprotein: intervju med 3 svenska entoprenörer

Relaterat innehåll på klimatsmart protein

Proteinrik mat: Därför är matinsekterna i antågande

MM 043: Äta insekter – möt Qvicket

BuzzBuilding – urban insektsodling en lösning?