Vi stöter på kanel titt som tätt. Det ska vara bra för blodsockret, bra vid diabetes och till och med kunna fungera för viktminskning. Att kanel innehåller antioxidanter kan vi däremot vara säkra på. Att kanel också har visat sig intressant ur en del andra hälsoperspektiv ska vi se i den här artikeln.
(Materialet i den här artikeln kommer huvudsakligen från Dugoa JJ et al. Se nedan för fullständig referens. Bilden lånad från Cafeeko.blog.se)
Kanel säkert i normala mängder
Den kanel som vi hittar i den vanliga kanelburken hemma är sannolikt en sort som heter Cinnamomum burmani (enligt Santa Maria är det just den sorten som de själva säljer).
Kanel kan irritera
Det har rapporterats att kanel, framför allt kanelolja, i stora mängder kan ha irriterande effekter på hud och slemhinnor.
Aktiva ämnen i barken
Både bark och blomma av kanel kan användas medicinskt, men det är barken som är vanligast förekommande. Man har identifierat 72 olika kemiska föreningar i kanel i olika proportioner beroende på vilken del av växten man analyserat. Vanlig kanel och cassiakanel innehåller flyktiga oljor i mängder om 1-4 procent såsom kanelaldehyd, eugenol och trans-kanelsyra. Bland fenolerna hittar vi tanniner, catechiner (som även finns i choklad) och proantocyanidiner, samt terpener av olika slag. I kanel finns även det blodförtunnande ämnet kumarin.
Kuriosa om kumarin
Kumarin går under namnet warfarin i läkemedelssammanhang och byter raskt namn och skepnad till råttgift i stora mängder, där mekanismen som orsakar råttans död är (inre) blödningar. Husdjur och barn hålles därmed borta från råttgift. Om olyckan ändå skulle vara framme är antidoten stora mängder K-vitamin.
Insulinhärmande ämnen i kanel
Metylhydroxychalconpolymer (MHCP) i vanlig kanel och cassiakanel har visat sig kunna härma insulin (de har i en del undersökningar visat sig vara så kallade “insulin mimetics”) och därmed fungera som insulin. Du kan för tydlighets skull inte ersätta insulin med kanel, men kanel verkar alltså kunna härma insulinets effekter, vilket har gjort att vi kan stöta på råd om kanel till diabetiker på en del hemsidor.
Kanel inte rosenröd
Även om kanel behöver undersökas vidare, har det redan visat sig att dessa växter innehåller ämnen som är mycket intressanta ur ett hälsoperspektiv. Lite kanel i gröten och någon kopp kanelte då och då kanske inte gör någon större skillnad på det hela taget, men är åtminstone inte ohälsosamt.Om du däremot funderar på att ta teskedsmängder av kanel eller kanske kanel som tillskott, bör du vara medveten om att Livsmedelsverket avråder från stora intag av kanel på grund av innehållet av kumarin. För flera år sedan skrev bl.a. SvD om att kanel kunde orsaka leverskador just på grund av dess innehåll av kumarin.
Att ”normalkonsumera” kanel är dock inte skadligt.
Om du är diabetiker bör du konsultera din läkare innan du påbörjar en eventuell självmedicinering med kanel, eftersom det också teoretiskt skulle kunna påverka din insulinomsättning.
Det ska noteras att denna studie gjordes med stöd från en tillverkare av hälsoprodukter, och att en av forskarna fått stöd av Sick Kids Foundation Complementary and Alternative Health Care Training Program. Det gör att vi inte kan utgå från att forskarna varit helt objektiva. Dock finns mycket som borgar för att kanel har många goda effekter på hälsan i allmänhet, precis som många andra örter och kryddor.
Referens
Dugoa JJ, Seely D, Perri D, Cooley K, Forelli T, Mills E, Koren G. From type 2 diabetes to antioxidant activity: a systematic review of the safety and afficasy of common and cassia cinnemon bark. Can J Physiol Pharmacol. 2007;85:837-47.
Hej!
För det första, tack för att ni gör er pod. Jag är en sann konstnörd som blir överlycklig av mättade fetter & antioxidanter.
Men. De gånger ni bjudit in gäster som har fått prata så har samtalen varit för långa och opod-vänliga, svåra att följa och för många ämnen. Säkert kul samtal för er men inte så roligt att lyssna på. Att höra er diskutera det ockulta känns otroligt ovidkommande.
Detta är MIN åsikt och det finns säkert många som inte håller med. Men jag kan aldrig hålla tyst, ber om ursäkt om det förolämpar någon. Gillar i övrigt innehållet och skulle önska fler djupdykningar som tar hål på myter och reder ut begrepp.
En önskegäst skulle vara Åse Fredriksson “56kg” eller Cecilia Folkesson -det skulle vara så himla intressant att höra hur väl förespråkarna för lågkolhydratkosten argumenterar mot den traditionella konstläran.
Skulle önska ett rent avsnitt om lchf och hur ni ställer er till det.
Mvh
Hej Cissi!
Stort tack för din återkoppling – det är mycket välkommet att få konstruktiv kritik på det vi gör.
Jag gissar att det är avsnitten med Lautaro Arino som du syftar på när du hänvisar till diskussionen om det ockulta? Syftet där var att diskutera vetenskapsmetodik och vad vi som informationskonsumenter behöver se upp med. Vi tar till oss din återkoppling om avsnitten med gäster.
Haha, be aldrig om ursäkt för att du yttrar din åsikt! 🙂 Den är lika viktig som alla andras!
Myter är ett alltid lika spännande tema, liksom LCHF. Kul att du nämner det – det har vi faktiskt tänkt på, jag och Jill. Sannolikt blir det ett sådant avsnitt framgent. Stort tack också för förslagen på gäster i ämnet. Jag vill bara poängtera att varken jag eller Jill är emot LCHF som kostregim på något sätt – vi ifrågasätter bara om den verkligen är svaret för alla.
Igen, tack för din viktiga kommentar och för att du lyssnar! Hoppas att det kommer avsnitt som faller dig mer i smaken. Annars måste du höra av dig igen.
Med vänliga hälsningar
Anki
Men snälla, om ni bestämmer er för att göra ett LCHF-avsnitt så bjud helst INTE in Åse eller Cecilia Folkeson eftersom de inte är så vetenskapliga i sitt sätt att promota den dieten(ffa inte Åse). Det skulle inte ge en rättvis bild av LCHF. Bättre gäster vore Andreas Eenfelt (kostdoktorn.se) eller Annika Dahlkvist, som båda är läkare, eller Ann Fernholm som är nån typ av biolog och forskare, de har lite mer “kött på benen”. (Detta är inte menat som ett personangrepp; Åse och Cecilia är bra på det de gör, typ att inspirera människor och bidra med tips till enskilda individer genom sina bloggar, men kanske inte för att företräda LCHF på ett seriöst sätt).
Tack för din kommentar, Maja!